RECEPTEN

Pannenkoeken met...










History


Intro


PSV Eindhoven


29 april 2007


Het weer


Zonnepanelen


Degeneratieve
Myelopathie


Recepten


Foto's


Links

De geschiedenis van de pannenkoek
Pannenkoeken (basisrecept)
Bretonse pannenkoeken
Crêpes Suzettes
Friese pannenkoeken
Hoorn des overvloeds
Hoorntjes van pannenkoek met ijs en fruit
Pannekoekenkorfjes met rode vruchten
Pannenkoeken met frambozen
Pannenkoeken met Grand Marnier
Limburgse pannenkoeken

Geschiedenis van de pannenkoek

Al in voorhistorische tijden werd rogge, tarwe, gierst of boekweit gemalen en tot een pap geroerd. Als die pap op hete stenen gebakken werd, ontstonden er platte dingen die als vlaaien, dus een soort brood, gegeten werden. Waarschijnlijk had men er niet eens zo lang voor nodig om te ontdekken dat dit brood heel goed houdbaar was, als het heel dun gebakken en op roeden te drogen gehangen werd. Tegenwoordig nog worden in Noorwegen, Zweden en Finland dergelijke ronde platte broden verkocht als knäckebröd. Maar de mensen merkten ook al gauw dat het mengsel door toevoeging van eieren lekkerder gemaakt kon worden. Vers en warm van de stenen of platte ijzeren bakvorm, de pan, gegeten, smaakte het uitstekend. Dat waren de eerste pannenkoeken.

Of ze nu pannenkoeken of eierkoeken genoemd worden, is niet helemaal duidelijk. Dit scheelde van streek tot streek en had ook met de samenstelling van het beslag te maken. Dat bestaat altijd uit meel, eieren en vloeistof in de vorm van melk of water. Daarbij wordt naargelang de smaak nog zout, suiker en/of smaakstoffen toegevoegd.

Wat in Duitsland als eierkoeken of pannenkoeken niet alleen bij kinderen één van de meest favoriete gerechten is, is in andere landen niet minder populair. In Engeland behoren ze tot de traditionele traktaties op carnavals-dinsdag. Waarschijnlijk omdat er tijden waren, waarin in de daarop volgende Vastentijd, eieren noch melk gebruikt mocht worden. Men maakte dan maar op carnavals-dinsdag pannenkoeken van de resten die nog in huis waren. Deze werden daar in ruim vet gebakken.

In Nederland bestaan naast de dunne flensjes en de machtige pannenkoeken, ook de poffertjes gemaakt van pannenkoekenbeslag. De Fransen kennen de “galettes” en de “crêpes”. Waarom de “Bretons” (de inwoners van Bretagne) hun baksels galettes noemen, terwijl de overige Fransen daarentegen dezelfde producten crêpes noemen, weet niemand precies. Maar dat ze dun, heel groot en uitzonderlijk lekker zijn, dat weet iedereen die een vakantiedag heeft doorgebracht in Bretagne of in Narbonne. Er zijn genoeg crêperieën in Frankrijk. De Spanjaarden zijn nuchterder, zij mengen het beslag vaak met gebakken aardappelen en vaak ook nog met uien en knoflook. Ze bereiden daarvan zeer voedzame baksels, die overigens ook koud geserveerd lekker zijn.

In Zweden wordt de pannenkoek in speciale pannen, die uithollingen ter grote van een ei hebben, gebakken op traditionele feesten. De klassieke bijgerechten zijn appelmoes en compote van vossenbessen. In Hongarije kent men de “palacinken”. Ze zijn kleiner en dunner dan de Duitse pannenkoeken en vaak gevuld met kwark, fijne notensaus of warme chocolade. In Rusland kennen ze de “blini”. Het zijn ronde koekjes zo groot als schoteltjes, van boekweitmeel gebakken, bekroond met een malse berg kaviaar en dikke zure room.

Naar boven

Pannenkoeken (basisrecept)
500 gr. bloem
1 l. melk
3 à 4 eieren
150 gr. gesmolten boter (of olie)
zout
1 tl suiker

Doe de bloem in een kom en meng dit samen met de melk tot een glad beslag. Roer vervolgens de eieren één voor één door het beslag, gevolgd door de boter, het zout en de suiker. Verhit wat boter in een koekenpan en giet wat beslag in de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag beslag. Keer de pannenkoek om als de bovenzijde droog en een beetje gebubbeld is. Bak de andere zijde lichtbruin. Eet de pannenkoek met stroop, honing, jam of suiker.

Naar boven

Bretonse pannenkoeken
250 gr. tarwemeel
3 eieren
zout
2 el. vanillesuiker
0,35 l. volle melk
40 gr. gesmolten boter
5 appels
poedersuiker
calvados

Meng het meel, de eieren, het zout, de vanillesuiker en de melk tot een glad beslag. Doe vervolgens de boter erbij en meng alles nog eens goed door. Dek het beslag af met een theedoek en laat het 30 minuten staan. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis, snij de appels in dunne plakjes en voeg deze bij het beslag. Verhit wat boter in een koekenpan en giet wat beslag in de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag beslag. Zorg ervoor dat in iedere pannenkoek ongeveer evenveel appel zit. Keer de pannenkoek om als de bovenzijde droog en een beetje gebubbeld is. Bak de andere zijde lichtbruin. Leg op ieder bord 2 pannenkoeken en bestrooi ze met poedersuiker. Besprenkel ze met calvados en flambeer ze tijdens het opdienen.

Naar boven

Crêpes Suzette
500 gr. bloem
1 l. melk
3 à 4 eieren
150 gr. gesmolten boter (of olie)
zout
1/2 sinaasappel
1/2 citroen
4 el. suiker
8 el. cointreau

Maak het beslag volgens het basisrecept. Pers de sinaasappel en de citroen en doe het sap in een kom. Meng de suiker door het sap en verwarm het mengsel in een steelpannetje. Verhit wat boter in een koekenpan en giet wat beslag in de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag beslag. Keer de pannenkoek om als de bovenzijde droog en een beetje gebubbeld is. Bak de andere zijde lichtbruin. Haal de pannenkoek door het vruchtensap, vouw de pannenkoek in vieren en dien deze met twee pannenkoeken op een bord op. Meng de cointreau door het resterende vruchtensap en besprenkel hiermee de pannenkoeken.

Naar boven

Friese pannenkoeken
300 gr. bloem
zout
0,5 l. melk
15 gr. gist
boter
suiker

Maak de melk lauwwarm en los hierin de gist op. Meng de bloem en de gist tot een glad beslag. Laat het beslag onder een vochtige doek op een warme plek 1 uur rijzen en voeg het zout toe. Verhit wat boter in een koekenpan en giet wat beslag in de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag beslag. Keer de pannenkoek om als de bovenzijde droog en een beetje gebubbeld is. Bak de andere zijde lichtbruin. Dien de pannenkoeken op met boter en suiker.

Naar boven

Hoorn des overvloeds
500 gr. bloem
1 l. melk
3 à 4 eieren
150 gr. gesmolten boter (of olie)
zout
1 tl. suiker
1 el. acaciahoning
250 gr. bosvruchten
poedersuiker

Maak het beslag volgens het basisrecept en bak hiervan niet al te grote pannenkoeken. Rol elke pannenkoek in de vorm van een horentje en vul de hoorntjes met een deel van de bosvruchten. Verdeel de poedersuiker over de borden en leg op elk bord 1 horentje. Garneer met de resterende bosvruchten en giet een beetje honing over elke pannenkoek.

Naar boven

Horentjes van pannenkoek met ijs en fruit
500 gr. bloem
1 l. melk
3 à 4 eieren
150 gr. gesmolten boter (of olie)
zout
1 groot blik abrikozen
1 el. citroensap
1 el. suiker
1 kleine ananas
200 gr. vanilleijs

Maak het beslag volgens het basisrecept, bak hiervan niet al te grote pannenkoeken en houd ze warm in de oven. Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in partjes. Mix de helft hiervan tot moes en voeg er het citroensap en de suiker bij. Snij de ananas in hele dunne schijfjes en verdeel de abrikozenmoes, de partjes en de ananasschijven over de borden. Rol elke pannenkoek in de vorm van een horentje en leg een bolletje vanille-ijs in ieder hoorntje. Leg de pannenkoek op het bord en dien onmiddellijk op.

Naar boven

Pannenkoekenkorfjes met rode vruchten
500 gr. bloem
1 l. melk
3 à 4 eieren
150 gr. gesmolten boter (of olie)
zout
6 el. suiker
1 el. citroensap
200 gr. kwark
200 gr. frambozen
200 gr. bosbessen
100 gr. bosaardbeien
100 gr. aalbessen
4 el. cointreau
poedersuiker

Maak het beslag volgens het basisrecept en bak hiervan niet al te grote pannenkoeken. Neem 6 kleine gratineerpotjes en beboter de binnenkant. Leg op elk potje een pannenkoek en duw hem er voorzichtig in zonder te scheuren. Vouw de rand van de pannenkoek over de rand van het potje. Zet de potjes 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Meng 3 eetlepels suiker met het citroensap en de kwark en zet dit in de koelkast. Pureer de helft van de frambozen en meng hier de cointreau door. Verdeel het mengsel over 6 borden. Haal de pannenkoekkorfjes uit de potjes en plaats er één op elk bord. Vul de korfjes met het kwarkmengsel en versier rondom met de resterende vruchten. Bestrooi met poedersuiker.

Naar boven

Pannenkoeken met frambozen
500 gr. bloem
1 l. melk
3 à 4 eieren
150 gr. gesmolten boter (of olie)
zout
300 gr. frambozen
300 gr. kwark
30 gr. suiker
1 tl. citroensap
2 el. poedersuiker

Maak het beslag volgens het basisrecept, bak hiervan niet al te grote pannenkoeken en houd ze warm in de oven. Plet de helft van de frambozen en meng ze met de kaas, suiker en citroensap. Bestrooi de borden met wat poedersuiker en bestrijk de pannenkoeken met het kwark-frambozenmengsel. Vouw de pannenkoeken in vieren en versier met de overige frambozen.

Naar boven

Pannenkoeken met Grand Marnier
250 gr. tarwemeel
4 eieren
2 el. suiker
zout
0,5 l. volle melk
120 gr gesmolten boter
Grand Marnier

Meng het meel, de eieren, het zout, 1 el. suiker en de melk tot een glad beslag. Doe vervolgens de boter erbij en meng alles nog eens goed door. Dek het beslag af met een theedoek en laat het 30 minuten staan. Verhit wat boter in een koekenpan en giet wat beslag in de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag beslag. Keer de pannenkoek om als de bovenzijde droog en een beetje gebubbeld is. Bak de andere zijde lichtbruin. Bestrooi elke pannenkoek met ca. 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel grand marnier. Vouw hem dicht en dien onmiddellijk op.

Naar boven

Limburgse pannenkoeken
250 gr. tarwemeel
4 eieren
0,6 l. melk
60 gr. gesmolten boter
zout
8 el. suiker
0,2 l. brandewijn of heidebitter
8 el. boter

Meng het meel, eieren, melk, boter, 2 el suiker en 35 cc heidebitter of brandewijn tot een glad beslag. Dek het beslag af met een theedoek en laat het 30 minuten staan. Verhit wat boter in een koekenpan en giet wat beslag in de koekenpan, zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag beslag. Keer de pannenkoek om als de bovenzijde droog en een beetje gebubbeld is. Bak de andere zijde lichtbruin. Smelt 4 el boter in een steelpannetje, voeg 2 el suiker toe en laat dit lichtjes carameliseren. Serveer 1 pannenkoek per bord en garneer met ca. 2 tl van deze saus. Besprenkel met een beetje heidebitter of brandenwijn en flambeer tijdens het opdienen.

Naar boven


Laatste update: 31 december 2007