DEGENERATIEVE MYELOPATHIE

Het verhaal van Asjabi...










History


Intro


PSV Eindhoven


29 april 2007


Het weer


Zonnepanelen


Degeneratieve
Myelopathie


Recepten


Foto's


Links

Dit is het verhaal van Asjabi. Een wolfsgrauwe Duitse Herder, reu, kruising van een Duitse Herder teef en (vermoedelijk) een Tsjechische of Saarlose Wolf. Asjabi is gediagnosticeerd met Degeneratieve Myelopathie (DM).

Op deze pagina probeer ik het proces dat Asjabi en zijn baasjes (mijn vrouw en ik) doormaken bij te houden en zal ik verslag doen van alles wat wij proberen om het ziektebeeld zo veel als mogelijk te vertragen. Helaas heeft Asjabi het oneerlijke gevecht tegen de DM verloren op 7 juni 2013. Hij zal altijd een speciale plek in ons hart behouden.

Inhoudsopgave

1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
17)
18)
19)
20)
21)

Wat is DM?
Het begin
Afgescheurde kruisband
De eerste aanwijzingen
Een beetje hoop
MRI
Uitslag bloedonderzoek
Gesprek met orthopeed
Hydrotherapie
Aanpassingen en hulpmiddelen
Trap
Schoentjes
Biko Physio Brace
Rolstoel
Incontinentie
Mentaal aspect
Asjabi wordt beroemd!
Asjabi verliest het gevecht tegen DM
Chronologische samenvatting
Links
Geschiedenis van deze pagina

1) Wat is DM?
Bij onze eerste zoektocht op het internet zagen we veel vragen van andere hondenbezitters over DM. Vooral de vraag "Wat is DM?" wordt online veelvuldig gesteld. De onderstaande (cursief gemarkeerde) tekst is op 19 april 2012 gekopieerd van Wikipedia.

Degeneratieve Myelopathie (DM) is een fatale progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg bij honden, mogelijk vergelijkbaar met Amyotrofe laterale sclerose (ALS, Lou Gehrig's disease) of multiple sclerose (MS) bij mensen, daarover bestaat verschil van mening. Dr. Clemmons van de University of Florida houdt het op MS, Dr. Coates van de University of Missouri denkt aan ALS. De mening van de meerderheid van de onderzoekers neigt naar ALS. De door Missouri ontwikkelde DNA-test is gebaseerd op een mutatie in het superoxide dismutase 1 enzym in het SOD1 gen. Mogelijk zijn er meer ras-afhankelijke soorten DM, hetgeen verder onderzoek wettigt. De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen nadat 2 als drager en 1 als vrij geteste honden alsnog DM ontwikkelden.

De ziekte heeft een verraderlijk begin en vangt meestal aan tussen de leeftijd van 6 en 14 jaar. Vanaf de eerste tekenen tot het einde verloopt meestal 6 tot 18 maanden.

Op 15 juli 2008 is het gen, verantwoordelijk voor DM, gevonden in 43 hondenrassen. De ziekte wordt vooral geconstateerd bij de Duitse Herdershond en de Welsh corgi Pembroke. Andere rassen gevoelig voor DM zijn: Boxer, Pronkrug (Rhodesian ridgeback) en de Franse bulldog. Een test is nu beschikbaar door middel van een zogenaamde “swap”.1 Eerder al was het gen verantwoordelijk voor deze ziekte bij de Duitse Herdershond geïdentificeerd en een test voor Degeneratieve myelopathie voor deze honden ontwikkeld maar dan met vers bloed, wat het testen moeilijker maakte. Inmiddels is deze test niet meer beschikbaar door gebrek aan fondsen. De SOD1 test is wel beschikbaar, ook in Europa.

Symptomen
Degeneratieve Myelopathie begint met zwakte en coördinatieverlies in de achterste ledematen. Eerst een poot en later de andere poot. De hond gaat slepen en waggelen met de achterpoten en struikelen. De nagels slijten en beschadiging van de poot kunnen volgen, waarna mogelijk infecties kunnen optreden. Later, als de verlamming verergert, valt de hond om, vooral op een gladde ondergrond. Lopen wordt steeds moeilijker. Een hond in goede conditie kan echter nog wel rennen (zolang de tweede poot nog bruikbaar is). Incontinentie betekent meestal dat het einde nabij is. Uiteindelijk worden de vitale organen aangetast. Het verloop van de ziekte is afhankelijk van de fysieke conditie en omgevingsfactoren. De hond wordt meestal stressgevoelig.

Oorzaak
In het ruggenmerg lopen de zenuwbanen welke de spieren aansturen. Deze zenuwen liggen in bundels gegroepeerd in de zogenoemde "witte stof". Deze witte stof wordt aangetast, de isolatie (myeline) van de zenuwen verdwijnt en de zenuwen sterven af, waardoor de aansturing van de spieren steeds minder wordt. Dit wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen en het al dan niet aanwezig zijn van een bepaald allel. Bij de Duitse herder allel 1101*J, bij de Welsh corgi Pembroke is een ander allel verantwoordelijk.

Diagnose
De diagnose gebeurt door middel van eliminatie. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de uiterlijke kentekenen van DM, zoals onder andere hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties of hartaanval. Er kan een EMG, CT-scan en/of MRI-scan worden gemaakt. Geeft dit geen resultaat, dan wordt de diagnose DM gesteld. De definitieve diagnose is slechts mogelijk door middel van een autopsie.

Behandeling
Een bestaat geen behandeling welke DM tot staan brengt. Echter, soms is het mogelijk de ziekte te vertragen. De verschillende behandelingen welke op het Internet worden aanbevolen zijn zonder wetenschappelijk gemeten resultaat. Training bevordert de spieropbouw van de nog bruikbare spieren, waardoor de hond langer mobiel blijft. Aanbevolen is training, bijvoorbeeld wandelen (niet slenteren) en zwemmen. Waarschuwing: vermijdt stress, het kan het verloop van deze ziekte versnellen. Zelfs kleine chirurgische ingrepen kunnen van invloed zijn.2

Mogelijk medicijn is het geven van Aminocaproic zuur (EACA) in combinatie met het anti-oxidant N-Acetylcysteine (NAC). Een dierenkliniek meldt dat dit bij 15 tot 20 procent van de honden resultaat heeft.2 EACA is alleen in de VS te bestellen, in Nederland kan het worden gemaakt door een apotheker. Een vitamine B-complex kan positief werken al dan niet in combinatie met EACA en NAC. Ook hier zijn veel aanbevelingen te vinden op het Internet, maar ook hier met onbewezen resultaat.

Bronnen

1.

Universiteit van Missouri, "Degenerative Diseases", The Merck Veterinary Manual (9 ed.),
Merck, 2005-02-08, ISBN 0911910506
http://www.caninegeneticdiseases.net/DM/basicDM.htm

2.

Universiteit van Florida
http://dog2doc.com/neuro/DM_Web/DMofGS.htm

3.

Universiteit van Prince Edward Island (2001-10-30), Degenerative Myelopathy, Canine Inherited Disorders Database.
http://www.upei.ca/~cidd/Diseases/nervous system disorders/degenerative myelopathy.htm

Externe links

1.

Universiteit van Missouri, verantwoording van DM-test

2.

Uitleg DNA test Degeneratieve Myelopathie van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA), Missouri

3.

Degeneratieve Myelopathie, statistieken van de OFA, alle rassen

4.

Jack Flash' Homepage, Supportgroep en Forum voor Degeneratieve Myelopathie

5.

Southern California Veterinary Referral Group, over DM

Referenties

1.

Orthopedic Foundation for Animals

2.

a b Degenerative Myelopathy

Onderaan deze pagina heb ik een aantal links naar interessante websites opgenomen die we in de loop der tijd gevonden hebben.

Naar boven

2) Het begin
Wij kopen Asjabi als pup bij de stichting 'Poor Animal' in Prinsenbeek. In Frankrijk is hij samen met drie andere pups en zijn moeder op straat gevonden en in een asiel beland. Vrij snel daarna zijn het nestje van vier pups en de moeder naar Nederland gehaald waar wij Asjabi als laatste pup kopen op 24 januari 2005. Wij weten van medewerkers van de stichting dat de moeder de volgende dag naar nieuwe baasjes in Sneek gaat.

We willen het nieuwe gezinslid een buitenlandse naam geven maar omdat we nog geen naam hebben weten te bedenken (we horen pas één dag van te voren dat er nog een pup uit het nestje van vier beschikbaar is), stelt een medewerkster van de stichting de naam 'Aghis-Habi' (Asjabi) voor, wat zoveel betekent als 'Grote Krijger' in het Berber. We vinden deze naam zo uniek dat we besluiten de pup deze naam te geven. Overigens gebruiken we de fonetische schrijfwijze als de 'officiële spelling' van zijn naam. Omdat het niet duidelijk is hoe oud Asjabi precies is, hebben we zijn leeftijd ingeschat op 6,5 week, waardoor als geboortedatum 10 december 2004 in zijn paspoort wordt opgenomen.

Omdat mijn vrouw vanwege een medische behandeling tot september 2005 niet kan werken, neemt zij het grootste deel van de opvoeding op zich. Asjabi blijkt een ondernemend hondje te zijn. Zo zit meneer vier dagen nadat hij bij ons in het gezin is gekomen al bovenaan de open wenteltrap. Het gevolg is dat ik de volgende ochtend tussen andere trotse papa's bij de Prenatal sta om een traphekje te kopen.

Tegenover onze Mechelse herder Djiep (een teef van toen 7 jaar oud en een hele stabiele hond) ontwikkelt Asjabi zich uiteindelijk als een roedelleider. Andere honden bij ons in de buurt krijgen vaak de wind van voren, maar er zijn ook verschillende honden waar Asjabi graag mee omgaat. Misschien is het toeval, maar het zijn allemaal Retrievers of Labradors. Asjabi is vooral gecharmeerd van twee Golden Retriever teefjes (door ons 'de meisjes' genaamd) die ongeveer even oud zijn als Asjabi.


Djiep en Asjabi, februari 2005


Djiep en Asjabi, winter 2008 - 2009

Naar boven

3) Afgescheurde kruisband
Medio 2010 wordt bij Asjabi een afgescheurde kruisband geconstateerd in de rechterknie. Op advies van onze dierenarts maken we een afspraak bij de Wagenrenk in Wageningen waar Asjabi geopereerd wordt door Drs. Govers. De kruisband is hersteld volgens de zogenaamde 'klassieke methode'.

In de winter van 2010 - 2011 kan Asjabi al weer behoorlijk goed lopen. Wel valt het ons op dat hij met zijn rechter achterpoot een veel langer spoor door de sneeuw trekt dan met zijn andere poten. Wij hebben dat altijd afgedaan als een gevolg van de operatie aan zijn kruisband, waarbij de nieuwe kruisband een iets andere 'spanning' of 'lengte' heeft dan de afgescheurde kruisband. Omdat Asjabi er geen last van leek te hebben, hebben we hier niets mee gedaan.

In het voorjaar van 2011 wordt bij onze Mechelse herder Djiep botkanker geconstateerd. Djiep kon lange wandelingen al niet meer volhouden, dus werd er eerst een klein blokje gelopen met beide honden, waarna Djiep thuis werd gebracht zodat we met Asjabi een echte wandeling konden maken.

Naar boven

4) De eerste aanwijzingen
Zo rond het begin van de zomer van 2011 valt het ons op dat Asjabi zijn rechter achterpoot bij het optrekken niet recht naar voren beweegt, maar dat hij zijn poot heel licht naar buiten zwaait. Ook dit schrijven we toe aan de operatie aan zijn kruisband. Achteraf gezien denken wij dat dit de eerste tekenen van DM zijn geweest. Eind maart 2012 maak ik onderstaande video waarop het zwaaien duidelijk te zien is:


Maart 2012: Asjabi's rechter achterpoot zwaait merkbaar naar buiten

Om Djiep verder lijden te besparen, moeten we haar helaas in laten slapen op 3 juni 2011. Asjabi lijkt nog het beste met het verlies om te kunnen gaan. Omdat Asjabi in zomer van 2011 zo af en toe door zijn rechter achterpoot zakt of hinkt, laten we in september foto's laten maken bij onze dierenarts omdat wij vermoedden dat er weer een probleem is met zijn kruisband. Op de foto is echter niets te zien. De dierenarts doet vervolgens het 'trucje' om DM aan te tonen. De poot wordt naar achteren getrokken. Links corrigeert Asjabi meteen, rechts duurt dit wat langer. De dierenarts heeft het over het 'afsterven van zenuwuiteinden', maar we kunnen nog niet bevroeden wat dit betekent.

We gaan het internet op voor meer informatie en het eerste verhaal wat we lezen is het verhaal van de Duitse herder Tanja die DM had. Een hartverscheurend verhaal. Wat staat Asjabi en ons te wachten?

Naar boven

5) Een beetje hoop
Omdat de mogelijkheid bestaat dat het afsterven van de zenuwuiteinden veroorzaakt is door de operatie aan de kruisband (een beschadiging of beknelling) verwijst de dierenarts ons door naar 'de Wagenrenk' waar Asjabi in 2010 ook aan zijn kruisband geopereerd is. Op 22 december hebben we een afspraak met Dr. Mandigers. Vanwege persoonlijke omstandigheden blijkt Dr. Mandigers echter niet beschikbaar te zijn, maar we worden geholpen door Dr. Bergknut. Hij doet verschillende oefeningen met Asjabi en vermoedt een hernia in de onderrug die de zenuwen afknelt. Een MRI moet uitsluitsel bieden, maar als het inderdaad een hernia is, is er een goede kans dat een operatie het afsterven van de zenuwen kan stoppen. Asjabi krijgt Rymadil 100 mg voorgeschreven tegen de pijn. Omdat wij het idee hebben dat de Rymadil onvoldoende werkt zijn we in overleg met onze dierenarts begin januari overgestapt op Previcox 227 mg.

Naar boven

6) MRI
Op 10 januari 2012 gaan wij naar de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht voor een MRI. We werden welkom geheten door Dr. Bergknut en ook Dr. Mandigers kijkt nog even naar Asjabi. Hij geeft echter zonder een feitelijk onderzoek al voor de MRI aan dat hij de mening van Dr. Bergknut over een hernia bij Asjabi niet deelt. Bij Asjabi wordt eerst bloed afgenomen voor een DM-test en daarna wordt Asjabi onder narcose gebracht voor de MRI.

Bij de bespreking van de MRI geeft Dr. Bergknut aan dat er inderdaad een hernia is geconstateerd, maar dat de hernia niet in het stadium verkeert dat deze alléén verantwoordelijk kan zijn voor de klachten die Asjabi heeft. Op de MRI is verder duidelijk te zien dat de (spier van de) rechter achterpoot een stuk kleiner is dan de (spier van de) linker achterpoot. Op advies van Dr. Bergknut maken we een nieuwe afspraak met een orthopeed van de faculteit, Dr. Meij.

Naar boven

7) Uitslag bloedonderzoek
Op 25 januari 2012 ontvangen we de uitslag van het laboratorium. Volgens de bijlage bij de uitslag volgt er uit de test één van de drie volgende uitslagen:

Normaal:

Het dier is vrij en heeft 2 gezonde allellen.

Drager:

Het dier is drager en heeft een gezond allel en een defecte allel. Met voortplanting betekent dat het mutante (defecte) allel naar de helft van de nakomelingen wordt doorgegeven. In de regel krijgt het dier zelf geen symptomen van de ziekte DM.

Lijder:

Het dier heeft 2 defecte allellen. De mutatie wordt doorgegeven aan alle nakomelingen en ze krijgen zelf de symptomen die horen bij de ziekte.

De uitslag blijkt de slechtst mogelijke te zijn: Asjabi is getest als lijder aan DM.

Naar boven

8) Gesprek met orthopeed
Op 27 januari 2012 hebben we een uitgebreid gesprek met Dr. Meij. Zijn advies is om de hernia niet te opereren. Met pijnstillers kan de pijn bij Asjabi prima bestreden worden. Daarnaast zullen de operatie en de revalidatie meer slecht dan goed doen, terwijl in dit stadium Asjabi juist voldoende moet bewegen. Zijn spiermassa moet blijvend geprikkeld worden, dus voldoende beweging maar niet grensoverschrijdend. Asjabi mag gerust rennen, maar we mogen dit niet uitlokken door met stokken of ballen te gooien. Ook 'bunnyhuppen' waardoor Asjabi's (dan nog) gezonde poot meer kracht moet zetten en daardoor overbelast kan raken, moet voorkomen worden. Omdat we Asjabi na het overlijden van Djiep extra verwend hebben, weegt hij ondertussen 48 kg. Dr. Meij adviseert ons om Asjabi af te laten vallen, omdat zijn overgewicht extra belastend voor hem is.

Dr. Meij vertelt ons dat DM niet te genezen was, maar dat het proces wel vertraagd kan worden door middel van de juiste therapie en beweging. Overigens kan Dr. Meij zich goed verplaatsen in onze situatie. Ook hij had een wolfsgrauwe herder in zijn gezin die op 7-jarige leeftijd gediagnosticeerd werd met DM. Zijn hond is uiteindelijk 10 jaar geworden, maar had in de laatste fase wel de hulp van een rolstoel nodig.

Naar boven

9) Hydrotherapie
Op 1 februari 2012 starten we met hydrotherapie in Mierlo bij 'Dier en Dokter'. Na een intake met de dierenarts wordt besloten om Asjabi naast de hydrotherapie eenmaal per maand een spierversterkende injectie ('Anabolin') te geven. Vervolgens mag Asjabi voor eerste sessie van 20 minuten in de 'waterbak' op de lopende band. Hij vindt het wel een beetje eng, maar de stukjes Frolic maken veel goed. Vanaf half maart krijgt Asjabi drie sessies hydrotherapie per week van elk 40 / 45 minuten. Deze tijdsduur moeten we eind maart afbouwen naar 20 / 25 minuten.

In overleg met de dierenarts van 'Dier en Dokter' besluiten we eind juni 2012 te stoppen met de hydrotherapie. Asjabi's 'slechte' rechter achterpoot blijft regelmatig achter zijn 'goede' linkerpoot hangen, waardoor hij zijn rechter achterpoot onvoldoende kan trainen. We gaan wel door met de maandelijkse injectie met Anabolin, maar die wordt vanaf nu door onze 'eigen' dierenarts gegeven. Omdat we sinds ons laatste bezoek aan 'Utrecht' opletten met de hoeveelheid voeding en tussendoortjes weegt Asjabi op het einde van de hydrotherapie 42,5 kg. Hij is sinds eind januari 2012 dus 5,5 kg afgevallen en het misstaat hem absoluut niet!


Asjabi tijdens hydrotherapie

Naar boven

10) Aanpassingen en hulpmiddelen
Omdat de DM er voor zorgt dat Asjabi steeds minder controle heeft over zijn (met name) rechter achterpoot, hebben we in de loop der tijd verschillende aanpassingen in huis moeten doen. Daarnaast hebben we een aantal hulpmiddelen aangeschaft.

Naar boven

11) Trap
Asjabi heeft regelmatig trap gelopen (hij slaap altijd bij ons op of naast het bed) en de DM en de hernia houden hem ook nu niet tegen. Dr. Meij vertelt ons op 27 januari 2012 dat één keer per dag de trap op en af geen probleem is. We plaatsen het traphekje en met tapijt, MDF en heel veel tie-wraps maken we van onze open wenteltrap een hondvriendelijke gesloten wenteltrap. Om de trap af te lopen doen we Asjabi in een tuigje met een lus op de rug, zodat we heb in bedwang kunnen houden. Overigens gaat Asjabi eind januari 2013 nog steeds mee naar boven als we naar bed gaan. Wij pakken hem aan de achterzijde van het bovenbeen (zodat hij in onze handen 'zit') en ondersteunen zijn achterhand terwijl hij met zijn voorhand de trap oploopt.


Hondvriendelijke wenteltrap

Naar boven

12) Schoentjes
Op 25 februari 2012 blijkt dat Asjabi’s nagels van zijn rechter achterpoot zover afgesleten zijn dat één nagel begint te bloeden. Het bloeden stopt vrij snel nadat we de poot afgespoeld hebben en we besluiten schoentjes voor Asjabi te kopen. Het eerste exemplaar is een soort slofje van het merk 'Europet Bernina' dat we kopen bij de Boerenbond. Simpel,maar het blijkt prima te werken. Asjabi lijkt weinig last te hebben van het schoentje en doet ook geen enkele poging om het schoentje uit te trekken. Hij hoeft zijn schoentjes alleen te dragen als we gaan wandelen en hij kan in het begin zelfs weer stukjes rennen. Deze schoentjes blijven we gebruiken totdat Asjabi begin april 2013 geen loopreflex meer in zijn achterhand heeft en we zijn achterpoten met riempjes aan de rolstoel opbinden.


Europet Bernina hondenschoentjes

Via een plaatselijke dierenwinkel kunnen wij ook nog een paar Neopaw Summer hondenschoentjes kopen die hij nog had liggen. De maat is goed en ze zien er superstoer uit! De schoentjes blijven beter zitten, maar het is wel meer werk om ze aan te trekken.


Neopaw Summer hondenschoentjes

Naar boven

13) Biko Physio Brace
Via de dierenarts in Mierlo krijgen we een artikel over de 'Biko Physio Brace'. De Biko Physio Brace is ook bekend onder de naam 'Biko Hundeexpander'. Wij informeren bij Dr. Bergknut of hij dit hulpmiddel kent. Hij geeft aan het niet te kennen en zegt dat er veel hulpmiddelen voor honden met DM verkrijgbaar zijn. Sommige werken, sommige werken niet. Het is gewoon een kwestie van proberen.


Maart 2012: Asjabi wordt steeds meer instabiel

We bestellen de Biko Physio Brace, mede door de filmpjes op de site van Biko waarop getoond wordt hoe honden met en zonder Biko Physio Brace lopen. De eerste ervaringen lijken zeer goed te zijn. Asjabi staat stabieler, kan weer korte draaien maken en zijn rechterpoot zwaait veel minder naar buiten.


Video van de website van Biko waarin het effect
van de Biko Physio Brace wordt getoond


Asjabi met de Biko Physio Brace

Voor geïnteresseerde hondenbezitters: Het lijkt erop dat de prijs voor particulieren is vastgesteld door de fabrikant. Zowel in Oostenrijk als in Nederland zijn de prijzen namelijk gelijk (€ 144,- voor de Biko Physio Brace; prijspeil 2012). De Biko Physio Brace bestaat overigens uit 2 sets van 2 elastieken, 2 sets van 3 afstelbandjes in verschillende lengtes en 2 riempjes om de elastieken met de voet te verbinden. Een vergelijkbaar 'harnas' zoals Asjabi op bovenstaande foto draagt is nodig bij het gebruik van de Biko Physio Brace, maar dient apart aangeschaft te worden.

Naar boven

14) Rolstoel
Begin juni 2012 is Asjabi's conditie zodanig verslechterd, dat de Biko Physio Brace onvoldoende ondersteuning biedt en we besluiten ons te oriënteren op een rolstoel. Tijdens onze zoektocht op internet stuiten we onder andere op een onderzoek naar ervaringen van mensen die een hond in een hondenrolstoel hebben.

We nemen contact op met hondenrolstoel.nl en plaatsen een oproep op het Duitse herder forum wat ons een tip oplevert om eens op Marktplaats te kijken. We hebben geluk! In West-Brabant is een grote hondenrolstoel te koop die begin 2012 is gekocht bij hondenrolstoel.nl. Nadat we de maten van Asjabi hebben doorgegeven, laat hondenrolstoel.nl weten dat deze rolstoel ook geschikt moet zijn voor Asjabi. We spreken af met de verkoper om samen met Asjabi de rolstoel te bekijken en te proberen.

Nadat we Asjabi in de rolstoel hebben gezet, kijkt hij een minuut om zich heen en loopt vervolgens door de tuin met de rolstoel. We besluiten de rolstoel te kopen. De daaropvolgende week laten we Asjabi rustig wennen door eenmaal daags een wandeling in de rolstoel te maken, maar dit is dan nog geen daverend succes. We moeten hem echt aansporen om met ons mee te lopen, maar gaandeweg de week gaat het beter.

In de laatste week van juni 2012 gaan we samen met Asjabi op vakantie naar Vlieland. De rolstoel bewijst daar voor het eerst écht zijn dienst, want sinds maanden kan hij weer flinke afstanden afleggen en we zijn dagelijks met de rolstoel op het strand of in het dorp te vinden. Vrijwel alle reacties van andere mensen zijn positief en Asjabi reageert heel opgetogen als we het tuigje voor de rolstoel voor de dag halen.


Juni 2012: Asjabi zonder Biko Physio Brace en rolstoel


Juni 2012: Asjabi in zijn rolstoel op Vlieland


Juni 2012: Asjabi in zijn rolstoel op Vlieland


Juni 2012: Asjabi in zijn rolstoel op Vlieland


Juni 2012: Asjabi in zijn rolstoel op Vlieland

Het is ondertussen begin november 2012. Asjabi gaat nog steeds heel graag met zijn rolstoel wandelen. Sterker nog: Als we hem in zijn rolstoel hebben gezet en we zijn niet snel genoeg bij de poort worden we 'gesommeerd' om snel de poort open te doen, zodat meneer aan zijn ronde kan beginnen. De spiermassa in het onderste deel van zijn rug en zijn achterhand slinkt echter zienderogen en Asjabi's lichaam begint een beetje op een omgekeerde peer te lijken. Sterk en gespierd van voren, mager rond zijn heupen en achterhand. De rolstoel is geleverd met riempjes om zijn achterbenen op te binden zodat zijn nagels niet slijten, maar omdat Asjabi nog steeds een 'loopreflex' in zijn achterhand heeft, hebben we deze riempjes nog niet gebruikt.


November 2012: Asjabi in zijn rolstoel voor de 2e keer op Vlieland


December 2012: Dit is de wijze waarop Asjabi zich zonder rolstoel voortbeweegt


December 2012: Ondanks het feit dat Asjabi niet meer zonder hulpmiddelen
kan lopen, heeft hij nog wel steeds een loopreflex in zijn achterhand.

Wanneer we in december 2012 met de rolstoel door de verse sneeuw lopen, merken we dat deze verse sneeuw behoorlijk aan zijn wielen blijft plakken. Met hele klonten sneeuw sleept Asjabi zijn rolstoel vooruit (hij is gelukkig nog steeds behoorlijk sterk) en uiteindelijk vallen de klonten sneeuw wel van zijn wielen af, maar het zet ons wel aan het denken. Een foto op de Facebook pagina van Hondenrolstoel.nl, een paar babyski's op Marktplaats en vier buisklemmen van 50 mm resulteren in het volgende:


Januari 2013: Asjabi op ski's


Voorbeeld van de gebruikte buisklem. De beugel aan de
bovenzijde zit los op de buisklem en wordt niet gebruikt


De wielen van de rolstoel worden simpelweg in de buisklemmen geklikt


Januari 2013: Asjabi op ski's in de sneeuw

Begin april 2013 heeft Asjabi geen loopreflex meer in zijn achterhand. Vanaf dat moment gebruiken we de riempjes aan de rolstoel zodat zijn achterpoten niet meer over de grond slepen. Asjabi ondervindt op deze manier minder weerstand wanneer hij in zijn rolstoel loopt. Een nadeel van het gebruik van de riempjes is wel dat de hond in de rolstoel minder 'stabiel' is. Als hij bijvoorbeeld met een stok bezig is, wil zijn rolstoel wel eens naar achteren rollen, waardoor Asjabi min of meer languit op zijn buik valt. In het begin kan Asjabi zelf nog met enige moeite overeind kan komen, maar eind april 2013 lukt hem dat zelf niet meer en moeten we hem overeind helpen door de voorkant van de rolstoel op te tillen en Asjabi tegelijkertijd aan het tuigje omhoog te trekken.

Begin mei 2013 lukt het Asjabi niet meer om met onze hulp (hij zit in onze handen terwijl hij zelf met zijn voorhand de trap op loopt) de trap op te komen. We besluiten daarop om Asjabi in het vervolg beneden te laten slapen. Opvallend is echter dat Asjabi in zijn rolstoel wel in staat is om een wandeling van een uur in zijn rolstoel te maken.

Naar boven

15) Incontinentie
De volgende fase in het proces van DM is dat - naast de algemene verlammingsverschijnselen - de hond langzaam incontinent begint te worden. Bij Asjabi merken wij zo medio november 2012 dat hij een paar keer in huis poept. Het gebeurt eigenlijk altijd op het moment dat het tijd is om met hem te gaan wandelen. Hij is dan zo enthousiast en krabbelt zo wild achter ons aan, dat hij op zo'n moment de controle over zijn sluitspier verliest. Momenteel vinden wij het als baasjes nog allemaal niet zo (extra) belastend, maar het is wel een teken aan de wand...

Zo rond eind december 2012 valt het ons op dat Asjabi regelmatig kleine beetjes (druppels) urine verliest. Daarnaast plast hij af en toe in huis als hij heel erg opgewonden is (bijvoorbeeld omdat er een andere hond in huis is). We vermoeden dat dit een volgende stap is van zijn incontinentie. We maken een afspraak met de dierenarts en doen vooruitlopend daarop enig onderzoek op internet. We vinden vier verschillende medicaties: Propalin, Enurace, Incurin en IncontinentieStop.

Tijdens de afspraak constateert onze dierenarts dat Asjabi's blaas behoorlijk vol is, ondanks het feit dat hij even daarvoor heeft geplast. Hij vermoedt dat Asjabi's urineleider dichtgedrukt wordt als hij in zijn rolstoel zit, waardoor hij zijn blaas onvoldoende leeg kan plassen. Dit zou een reden voor het urineverlies kunnen zijn. De dierenarts laat ons zien hoe we Asjabi kunnen helpen om zijn blaas leeg te plassen door gepaste druk op zijn blaas uit te oefenen ('leegdrukken van de blaas'). Let op: Doe eerst navraag bij de dierenarts en vraag om een demonstratie voordat je deze techniek op je hond toepast! Overigens kun je door voldoende druk uit te oefenen op de blaas de sluitspier van de blaas 'openen', maar we hebben deze techniek alleen maar toegepast als Asjabi uit zichzelf plaste. Eind april 2013 ontdekken we namelijk een trucje om het plassen op te wekken. Met snelle handbewegingen aaien we de zijkant van zijn onderbuik tot we voelen dat zijn buik wat opzwelt en hij wat urine begint te verliezen. Op dat moment oefenen we gepaste druk uit op de blaas laten we Asjabi plassen. Qua medicatie adviseert de dierenarts Propalin, omdat hij daarmee de beste ervaring heeft, beter dan met Enurace of Incurin. IncontinentieStop schijnt een voedingssupplement te zijn.

Tegelijkertijd kopen we ook een 'Gentleman Wrap' van Karlie. Dit is een soort 'gordel' welke gebruikt kan worden bij honden die o.a. last hebben van mild urineverlies. 's Nachts doen we Asjabi deze gordel - met daarin een Tena Lady 'inlegkruisje' - om. Evenals met zijn schoentjes doet Asjabi geen enkele poging om de gordel weg te trekken. De gordel in combinatie met het inlegkruisje werkt prima en samen met onze hulp bij het plassen verliest Asjabi overdag amper nog urine. Begin januari houden we de Propalin nog even achter de hand en beperken we ons tot het leegdrukken van de blaas.


Karlie 'Gentleman Wrap'

Overigens gaat Asjabi voor het eerst sinds het einde van de hydrotherapie weer eens op de weegschaal. Met name vanwege de afname van zijn spiermassa in zijn achterhand, weegt Asjabi nu 37 kg. Door zijn vacht valt de vermagering in zijn achterhand overigens nog niet eens zo op, maar als we Asjabi aaien is het bijna vel over been.

Uiteindelijk zijn we wat minder tevreden over de 'Karlie Gentleman Wrap'. De Wrap verschuift te gemakkelijk en we stappen eind januari 2013 over op de Snuggease hondenluier. We schaffen er meteen twee aan (Twinpack). Een twinpack Snuggease is niet zo heel veel duurder dan een enkele Snuggease én we kunnen de Snuggease nu dagelijks uitspoelen en één keer in de week écht uitwassen. Vooralsnog gebruiken we de Snuggease zonder Tena lady. We hebben de opening van de Snuggease voor de staart wat verder uitgeknipt, zodat Asjabi in een voorkomend geval gewoon buiten de Snuggease kan poepen.

Wanneer het weer wat warmer wordt in april 2013, realiseren we ons dat de Snuggease misschien wel te warm is voor Asjabi. We kopen een grotere maat van de 'Karlie Gentleman Wrap' and doen er een gewone luier is waar we al het niet-absorberende materiaal afgeknipt hebben. Het oppervlakte om vloeistof op te nemen is groter (Asjabi is een grote hond) en de kans dat de luier zijn penis niet bedekt is een stuk kleiner dan bij het gebruik van de Tena lady.


SnuggEase hondenluier

Alle hulpmiddelen ten spijt gaat het natuurlijk wel eens mis en moeten we een klein plasje of wat (gelukkig stevige) drollen opruimen. Hoe goed je alles echter ook schoonmaakt, het is heel lastig om te voorkomen dat je op een gegeven moment toch wat gaan ruiken. Om nare geurtjes tegen te gaan, gebruiken we 'Beau Beau Geurweg'. Dit middel bevat micro-organismen die de laatste restje vuil die de nare luchtjes veroorzaken 'opeten'. Beau Beau Geurweg is verkrijgbaar bij o.a. dierenspeciaalzaken en de Boerenbond.


Beau Beau Geurweg

Tegelijkertijd met de SnuggEase starten we eind januari met de Propalin, maar daarvan krijgt Asjabi dunnere ontlasting (gelukkig is het nog nét geen diarree) dus we stoppen een kleine week later alweer met de Propalin. Voorlopig blijven we hem helpen met het legen van zijn blaas en draagt hij 's nachts zijn SnuggEase (en sinds april 2013 weer de Karlie Gentleman Wrap). Begin maart 2013 verergert de incontinentie en Asjabi verliest vaker en meer urine. Regelmatig moeten we kleine plasjes opruimen. Vanwege de dunnere ontlasting die veroorzaakt wordt door de Propalin proberen we IncontinentieStop. De ervaringen op de website zijn vrij goed en op 12 maart starten we met IncontinentieStop. Na een kleine twee weken kunnen we nog niet zeggen of de IncontinentieStop werkt, maar volgens de instructies moet het effect na een maand zichtbaar worden. Een aantal weken later hebben we het idee dat de IncontinentieStop gedeeltelijk werkt. Asjabi lijkt minder urine te druppelen, maar zo af en toe een plas in huis kan door IncontinentieStop helaas niet meer voorkomen worden.

Naar boven

16) Mentaal aspect
Hoewel DM op zichzelf een pijnloze aandoening is, is het niet zo dat een hond geen pijn zou lijden ten gevolge van deze ziekte. In zijn enthousiasme valt Asjabi wel eens om en hij zou zich dan kunnen bezeren. Als we zien dat hij dan heel ongelukkig kijkt, helpen we hem overeind en masseren we hem vervolgens. Daarnaast slijten zijn nagels af en ook dat kan pijnlijk zijn.

Los daarvan: Ook Asjabi zou moeten merken dat zijn achterhand minder kan dan hetgeen zijn hersenen 'bedenken'. Een mens kun je prima uitleggen wat DM of een vergelijkbare ziekte als ALS is, maar bij een dier kun je dat niet. We weten niet in hoeverre Asjabi nu 'ongelukkig' is en wat we daar dan aan zouden moeten doen. Wat wel opvalt is dat Asjabi thuis veel waakser is. Wanneer de deurbel gaat blaft Asjabi de hele boel bij elkaar (gelukkig hebben we bejaarde buren). Toen Djiep overleed werd Asjabi al wat waakser, maar dat gedrag is nu veel meer versterkt. Gevoelsmatig heb ik het idee dat dit voortkomt uit een gevoel van 'onbehagen' bij de hond, maar buiten het meer waaks zijn lijkt Asjabi zich niet anders te gedragen.

Eind september vertelde onze hondenuitlaat over een reading van één van haar honden. Ik was erg sceptisch over het idee van een reading van Asjabi, maar mijn vrouw wilde het heel graag en vanuit de gedachte 'baat het niet, dan schaadt het niet' hebben we een foto van Asjabi en een aantal vragen opgestuurd naar Karlijn van 1goedgevoel.nl. We wilden o.a. weten of Asjabi nog steeds gelukkig was. Een kleine drie weken later belde Karlijn ons met de 'uitslag' van de reading. Karlijn vertelde dingen die ze onmogelijk zelf kon weten of op deze pagina had kunnen lezen.

Zo liet Asjabi weten dat hij trots was om de halsband van Djiep te dragen (hij had in een onbewaakt ogenblik zijn vorige - gloednieuwe - halsband kapot gebeten), dat hij Banzai vaak opdringerig vindt (Banzai kan inderdaad érg opdringerig zijn), dat hij altijd bij een oude vrouw op bed ligt (Asjabi slaapt altijd bij ons op bed en ten tijde van de reading woonde onze (stief)dochter een aantal maanden bij ons thuis) en dat hij met een boot en een blauwe auto op vakantie was geweest (de taxibus op Vlieland was blauw van binnen). Het belangrijkste was echter dat Asjabi liet weten dat hij ondanks zijn handicap nog steeds gelukkig is en geen pijn heeft, maar dat hij zich af en toe wel wat suf voelt (dit zou door de Previcox kunnen komen).

Medio april 2013 bemerken we een verandering in Asjabi's gemoedstoestand. Hij gaat nog steeds graag wandelen in zijn rolstoel, maar als we thuis zijn lijkt het alsof Asjabi zich nu pas begint te realiseren hoe zeer zijn lichaam hem in de steek aan het laten is.

Naar boven

17) Asjabi wordt beroemd!
Begin oktober 2012 worden we gebeld door hondenrolstoel.nl. Ze hebben ons telefoonnummer doorgegeven aan de redactie van de glossy LINDA die bezig zijn met een artikel over honden met een handicap. Al één week later staat Asjabi met zijn rolstoel op een podium in een fotostudio in Amsterdam voor een fotoshoot. Asjabi gedraagt zich voorbeeldig en de fotografe maakt een paar prachtige foto's van hem. Na een video-interview en een wandeling in het Vondelpark gaan we weer naar huis waar we 's avonds nog een telefonisch interview hebben met een medewerkster van de redactie.

Op 20 november 2012 verschijnt er op YouTube al een backstage filmpje over het artikel. Asjabi en zijn baasjes komen overigens al met al nog geen acht seconden in beeld (op 0:09, 0:17 en 0:38 - 0:44), maar Asjabi is zo trots als een pauw!


Backstage video LINDA

Op 21 november 2012 is de 100e editie van LINDA verschenen en inderdaad: Asjabi staat er in! Het artikel is hier te downloaden.

Naar boven

18) Asjabi verliest het gevecht met DM
Medio mei 2013 kan Asjabi zich - als hij niet in zijn rolstoel zit - alleen nog maar van zijn ene op zijn andere zij rollen (mits zijn achterpoten niet in elkaar verstrengeld zitten). Verder kan hij zijn hele lichaam alleen nog 180° draaien als hij voldoende grip heeft aan meubilair of de stroken vloerbedekking in huis. Hij kan zich echter niet meer zelfstandig verplaatsen en heeft daarbij altijd onze hulp nodig. Verschillende keren merken we dat hij ligt te mopperen omdat hij iets wil, maar niet meer kan. Met eten en drinken verslikt hij zich regelmatig omdat hij dit liggend moet doen en in zijn algemeenheid lijkt het alsof Asjabi langzamerhand gefrustreerd begint te raken vanwege de aftakeling door de DM.

Ook tijdens de wandelingen met zijn rolstoel merken we dat zijn lichaam hem langzaam in de steek aan het laten is. De schapen op de kinderboerderij bij ons in het park vindt hij nog steeds interessant, maar met name als het wat warmer is merken we dat zelfs slenteren nog te snel is voor hem. Zijn hoofd wil wel, maar zijn lichaam kan het niet meer. Regelmatig valt hij met zijn rolstoel omdat hij met zijn voorhand onvoldoende kracht heeft om de rolstoel te corrigeren als deze achteruit rijdt.

We overleggen hierover met onze dierenarts en nadat we er een aantal dagen goed over hebben nagedacht, besluiten mijn vrouw en ik op 5 juni 2013 dat Asjabi recht heeft op een dierwaardig einde. Hoewel we zielsveel van hem houden, vinden we dat we niet egoïstisch mogen zijn om hem nog langer bij ons te houden.

Op 7 juni 2013 komt de dierenarts bij ons thuis om Asjabi in het bijzijn van mijn vrouw en mij in te laten slapen. We zijn er kapot van en hoewel hij ons ontzettend veel heeft gekost, heeft hij ons ook oneindig veel gegeven. We zullen hem nooit vergeten.

We brengen hem naar het dierencrematorium in Boxtel en te zijner tijd zullen we zijn as - samen met die van Djiep - uitstrooien bij de Dommel in Eindhoven waar we samen veel liepen en waar Djiep en Asjabi 's zomers vaak zwommen.

Naar boven

19) Chronologische samenvatting

10 december 2004

Asjabi komt (vermoedelijk op deze dag) ter wereld in Frankrijk.

24 januari 2005

We halen Asjabi op bij stichting ‘Poor Animal’ in Prinsenbeek.

25 augustus 2010

Onze dierenarts maakt een röntgenfoto van Asjabi’s rechterknie omdat hij regelmatig hinkelt en zijn rechter achterpoot ontziet. De dierenarts ziet echter geen afwijkingen.

3 september 2010

Omdat de klachten van Asjabi verergeren verwijst onze dierenarts ons door naar de Wagenrenk in Wageningen, waar we een afspraak hebben met Dr. Govers. Zij constateert een afgescheurde kruisband.

10 september 2010

Asjabi wordt geopereerd bij de Wagenrenk in Wageningen door Dr. Govers. Zijn kruisband wordt hersteld middels de zogenaamde ‘klassieke methode’.

3 juni 2011

We laten onze Mechelse herder Djiep inslapen vanwege botkanker. Ook valt het ons op dat Asjabi's rechter achterpoot een klein beetje naar buiten zwaait. In maart 2012 maken we daar een video van.
Video 1

30 september 2011

Omdat Asjabi opnieuw klachten lijkt te hebben aan zijn rechterknie, maakt onze dierenarts opnieuw röntgenfoto’s van de betreffende knie en stuurt deze ter controle naar de Wagenrenk. Op basis van de foto’s worden echter geen afwijkingen gevonden.
Onze dierenarts doet tevens een testje door Asjabi’s achterpoten naar achter te buigen. Asjabi corrigeert zijn linkerpoot meteen, zijn rechterpoot volgt pas na enige tijd. Onze dierenarts heeft het over het ‘afsterven van het zenuwstelsel’ en op het internet vinden we iets over wat Degeneratie Myelopathie en het verhaal over de Duitse herder Tanja.

7 december 2011

Omdat de klachten van Asjabi ook veroorzaakt kunnen worden door een hernia worden er röntgenfoto's van Asjabi’s heupen en onderrug gemaakt. Deze foto’s worden ter controle naar de Wagenrenk gezonden.

22 december 2011

We hebben een afspraak bij de Wagenrenk waar we worden geholpen door Dr. Bergknut. Hij vermoedt dat de klachten bij Asjabi worden veroorzaakt door een hernia die mogelijk operabel is. Asjabi krijgt Rimadyl 100 mg voorgeschreven als pijnbestrijding vanwege de hernia.
Tevens wordt een afspraak gemaakt bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht voor een MRI om de aard en locatie van de hernia op te sporen.

2 januari 2012

Omdat we het idee hebben dat de Rimadyl 100 mg onvoldoende werkt, schrijft onze dierenarts Previcox 227 mg voor.

10 januari 2012

Bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht wordt een MRI gemaakt. Tevens wordt bloed afgenomen voor een bloedtest om Asjabi te testen op DM. Deze test wordt uitgevoerd bij het Dr. Van Haeringen laboratorium.

25 januari 2012

Per post ontvangen we de uitslag van het bloedonderzoek door het Dr. Van Haeringen laboratorium. Asjabi is getest als lijder aan DM.

27 januari 2012

We hebben een gesprek met Dr. Meij van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij geeft aan dat DM niet te genezen is, maar dat het proces wel vertraagd kan worden door middel van bijvoorbeeld hydrotherapie. Tevens adviseert hij ons om Asjabi af te laten vallen omdat hij 48 kg weegt.

1 februari 2012

We starten met twee sessies hydrotherapie per week bij ‘Dier en Dokter’ in Mierlo. De dierenarts daar stelt voor om Asjabi tevens iedere vier weken een injectie met een spierversterkend middel (‘Anabolin’) te geven.

25 februari 2012

Asjabi’s nagels zijn zover afgesleten dat ze gaan bloeden. Ter bescherming besluiten we om hondenschoentjes te kopen.

19 maart 2012

Na drie weken van telkens twee sessies hydrotherapie gaan we over op drie sessies hydrotherapie per week.

3 april 2012

Omdat Asjabi steeds minder stabiel staat en loopt (video 2) wijst de dierenarts in Mierlo ons op de Biko Physio Brace (‘Biko Hundeexpander’). We vragen bij Dr. Bergknut of hij ervaring met dit hulpmiddel heeft, maar dat is niet het geval. Een voorbeeld (video 3) op de site van Biko overtuigt ons van het nut en we schaffen de Biko Physio Brace aan. Asjabi staat veel stabieler en kan zelfs weer voorzichtig rennen. Hij moet echter wel zijn schoentjes blijven dragen.

4 juni 2012

De DM heeft Asjabi’s zenuwstelsel dusdanig aangetast dat de Biko Physio Brace weinig nut meer heeft (video 4) en we oriënteren ons op een hondenrolstoel. Op Marktplaats vinden we een tweedehands rolstoel die volgens de leverancier ook geschikt moet zijn voor Asjabi.

9 juni 2012

Samen met Asjabi gaan we de hondenrolstoel bekijken. Asjabi wordt in de rolstoel gezet en na een minuut wandelt Asjabi door de tuin. We besluiten de rolstoel te kopen en laten Asjabi de daaropvolgende twee weken rustig wennen aan zijn rolstoel.

20 juni 2012

In overleg met de dierenarts in Mierlo besluiten we te stoppen met de hydrotherapie omdat Asjabi's slechte rechterpoot regelmatig achter zijn goede linkerpoot blijft hangen. De vierwekelijkse injecties met Anabolin worden in het vervolg weer door onze ‘eigen’ dierenarts gegeven. Asjabi weegt 42,5 kg.

22 juni 2012

Samen met Asjabi vertrekken we naar Vlieland voor een vakantie van een week. Dankzij de rolstoel word dit een geweldige week. Asjabi kan weer wandelingen van enkele kilometers maken, waarmee de rolstoel definitief zijn waarde bewijst.
Video 5
Video 6
Video 7

9 oktober 2012

Asjabi werkt mee aan een fotoshoot voor de 100e editie van de glossy ‘LINDA’ bij. Na een video-interview in de fotostudio en een telefonisch interview bij ons thuis wachten we in spanning af op welke wijze Asjabi in ‘LINDA’ zal verschijnen.

23 oktober 2012

Omdat Asjabi regelmatig aan zijn penis likt, laten we een urineonderzoek uitvoeren. We vrezen een infectie, maar uit dit onderzoek komen geen afwijkende dingen naar voren.

17 november 2012

We vertrekken voor een tweede korte vakantie naar Vlieland en uiteraard gaat Asjabi met ons mee. Opnieuw is Asjabi regelmatig te vinden op het strand, in de bossen en in het dorp.
Video 8

20 november 2012

Op de website van de glossy ‘LINDA’ verschijnt een backstage video van de fotoshoot.
Video 9

21 november 2012

De 100e editie van ‘LINDA’ verschijnt met daarin het artikel over Asjabi.

8 december 2012

Ondanks het feit dat Asjabi zich al een half jaar in zijn rolstoel voortbeweegt heeft hij nog steeds een loopreflex.
Video 10
Desondanks geniet hij nog steeds van het sjouwen met grote stokken.
Video 11
Bij ons thuis gebruikt Asjabi echter alleen nog maar zijn voorpoten.
Video 12

9 januari 2013

Omdat Asjabi regelmatig urine druppelt krijgen we van de dierenarts het medicijn ‘Propalin’ dat de symptomen van incontinentie tegengaat. Tevens kopen we een ‘Karlie Gentleman Wrap’ die Asjabi ’s nachts draagt samen met een ‘Tena Lady’. Vooralsnog gebruiken we alleen de ‘Karlie Gentleman Wrap’ met de ‘Tena Lady’. Daarnaast helpen we Asjabi tijdens zijn wandelingen in de rolstoel met plassen door zijn blaas leeg te drukken. Asjabi weegt nu 37 kg.

11 januari 2013

Vanwege de sneeuw hebben we ski’s onder Asjabi’s rolstoel gemonteerd. Als de sneeuw vers is en wat dieper, heeft het zeker nut.
Video 13

29 januari 2013

 

Het effect van de 'Karlie Gentleman Wrap' valt tegen en we stappen over op de SnuggEase hondenluier.

12 maart 2013

 

Omdat Asjabi's incontinentie verergert en de Propalin zorgt voor dunnere ontlasting stappen we - mede gelet op de goede verhalen op hun site - over op IncontinentieStop.

1 april 2013

 

Asjabi heeft geen loopreflex meer in zijn achterhand en daarom gebruiken we de riempjes bij de rolstoel om zijn voeten van de grond te houden.

5 mei 2013

 

Zelfs met onze hulp heeft Asjabi niet meer de kracht om de trap op te komen. Vandaar dat we hem vanaf nu beneden laten slapen. Opvallend is wel dat een wandeling van een uur in de rolstoel momenteel nog steeds mogelijk is.

7 juni 2013

 

Asjabi is sinds een aantal weken feitelijk niet meer in staat om zich nog door het huis te bewegen. Nadat we onze dierenarts hebben geraadpleegd, hebben we besloten om hem een dierwaardig einde te gunnen en we laten Asjabi op 7 juni 2013 inslapen. Asjabi heeft het oneerlijke gevecht met DM verloren. Hij zal echter altijd een speciale plek in ons hart behouden.

Naar boven

20) Links
Fabrikant Biko Physio Brace
Informatie over de Biko Physio Brace
Nederlandse vertegenwoordiger Biko Physio Brace
Supportgroep Degeneratieve Myelopathie
Oefeningen voor honden met DM
Reading van je hond
Rolstoel voor je hond
Duitse herder kennel "von Haus Demuth"
Stichting "Gezonde Duitse herder"
DM pagina van Universiteit van Missouri
DM vragenlijst en database van Dr. Clemmons (Universiteit van Florida)
Domaine du Chien, Bed & Breakfast voor u en uw hond

Naar boven

21) Geschiedenis van deze pagina
        

29 januari 2012

Pagina opgenomen in structuur website;

22 april 2012

Eerste publicatie tekst;

24 april 2012

Een aantal links, teksten over rolstoelen en het mentale aspect toegevoegd;

29 mei 2012

Links naar de foto's aangepast;

7 juli 2012

Tekst en foto's over rolstoel toegevoegd;

10 augustus 2012

Tekst over hydrotherapie aangepast;

4 november 2012

Tekst over mentaal aspect en links aangepast, fotoshoot LINDA toegevoegd;

18 november 2012

Tekst over incontinentie toegevoegd;

20 november 2012

Link naar video LINDA toegevoegd;

21 november 2012

Melding over artikel LINDA toegevoegd;

13 december 2012

YouTube filmpjes en link naar artikel LINDA toegevoegd;

18 januari 2013

Tekst over incontinentie aangepast, gewicht van Asjabi en een link naar een onderzoek naar mensen met honden in een rolstoel toegevoegd;

20 januari 2013

Tekst over ski's op de rolstoel toegevoegd;

27 januari 2013

Hoofdstukindeling en chronologische samenvatting toegevoegd;

18 februari 2013

Tekst over incontinentie aangepast;

23 maart 2013

Tekst over incontinentie aangepast;

29 april 2013

Tekst over incontinentie aangepast en enkele kleine aanpassingen in de tekst doorgevoerd;

5 mei 2013

Nieuwe links toegevoegd en enkele kleine aanpassingen in de tekst doorgevoerd;

18 mei 2013

Tekst over incontinentie aangepast en enkele kleine aanpassingen in de tekst doorgevoerd;

9 juni 2013

Tekst vanwege het overlijden van Asjabi in de website opgenomen;

4 juli 2013

Nieuwe links toegevoegd en enkele kleine aanpassingen in de tekst doorgevoerd.

6 juli 2015

Enkele kleine aanpassingen in de tekst doorgevoerd.

1 juni 2020   Nieuwe videolinks geplaatst

Naar boven

Laatste update: 1 juni 2020